BURGER Z TOFU I KIEŁKAMI

Składniki;

2 podgotowane buraki czerwone

30 g. posiekanych orzechów włoskich

3 łyżki bulionu (ugotowanego)

7 łyżek oliwy z oliwek

odrobina soku cytrynowego

sól

pieprz

400 g. tofu wędzonego

odrobina papryki w proszku

2 marchewki

4 liście zielonej sałaty

60 g. kiełków

4 bagietki p3ełno ziarniste lub bułki ciabatta

 

Wykonanie;

Buraki obrać pokroić w grube kawałki, zmiksować z orzechami, bulionem i 5 łyżkami oliwy, doprawić sokiem cytrynowym solą i pieprzem. Tofu pokroić w plastry, wymieszać z resztą oliwy przyprawić papryką. Marchewki obrać umyć i pokroić w cienkie plastry.  Sałatę i kiełki umyć. Bagietkę rozkroić, podpiec z obu stron na grillu. Tofu i marchewki umieścić na tacce i grilować.Połówki bagietek posmarować kremem buraczanym, dolne połówki obłożyć sałatą, tofu, marchewkami i kiełkami.Nałożyć górne połówki podawać.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *