MIGDAŁOWE KSIĘŻYCE ULI

Składniki;

10 dag. zmielonych migdałów

20 dag. mąki pszennej

5 łyżek cukru pudru

1 łyżka kakao

1 i 1/2 łyżki cukru wanilinowego

1 łyżka alkoholu może być rum lub inny alkohol

1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

2 krople aromatu migdałowego

15 dag. masła

 

Wykonanie;

 

Do miski wsypać wszystkie suche składniki, dodać szczyptę soli, dokładnie wymieszać, a następnie dodać pokrojone w kostkę zimne masło i rozcierać aż do powstania okruchów.Na koniec wlać aromat migdałowy, oraz alkohol i wygniatać do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić na 3 części  i z każdej uformować długi wałek i pociąć go co 3 cm. tak jak na kopytka,  i każdemu kawałkowi nadać kształt rogalika lub półksiężyca. Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku 170C. przez 12 minut Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *