Składniki;
4 duże podłużne ziemniaki
150 g. mazzarelli
20 g. parmezanu
1/2 pęczka bazylii
3 łyżki śmietany
1 łyżka musztardy
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
Wykonanie;
Umyj ziemniaki, osusz i zawiń każdą sztukę w folię aluminiową.Umieść zawinięte ziemniaki w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 C. i piecz przez około 40 minut.(Możesz też upiecz ziemniaki w żarze ogniska lub grilla). Odwiń folię i piecz jeszcze 10 minut. Ostudź. Mozzarellę pokrój w kostkę, parmezan zetrzyj, bazylię umyj i posiekaj. Przekrój ziemniaki wzdłuż na połówki, łyżeczka wydrąż miąższ, tak aby powstały głębokie łódeczki. Wydrążony farsz ziemniaczany przełóż do miski dodaj sery, bazylie śmietanę musztardę, dopraw do smaku wymieszaj. Nafaszeruj łódeczki masą , rozgrzej grill ogrodowy. Grilluj ziemniaki przez około 15 minut.