MARCHEWKOWA Z BATATAMI

Składniki;

600g. marchewek

500g. batatów

1 duża cebula

1 czerwona papryczka chilli

1 lub 1/2 łyżeczki pasty curry

1 puszka niesłodzonego mleka kokosowego(400)ml.

2-3 łyżki bulionu warzywnego instant

3 gałązki kolendry

1-2 łyżki o0leju

1-2 łyżki soku z limonki

sól

pieprz

 

Wykonanie;

 

Bataty obrać, umyć i pokroić w  małą kostkę.Marchewki obrać , umyć , połowę z nich pokroić w plastry, a pozostałe pociąć na małe kawałki.Papryczkę chilli przeciąć wzdłuż na pół usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.W dużym garnku rozgrzać olej.  Wrzucić pokrojone na kawałki marchewki, bataty, cebulę i połowę chilli.Poddusić. Dodać pastę curry i zasmażyć. Odłożyć 4 łyżeczki mleka kokosowego, a resztę wlać do garnka wraz z 750 ml. wody. Zagotować. dolać bulion. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Kolendrę umyć ,osuszyć i oberwać listki. Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, i sokiem z limonki.Dodać plasterki marchewki i gotować 2-3 minuty.Każdą porcje zupy  udekorować przed podaniem łyżeczka mleka kokosowego , kolendrą i pozostała papryczką chilli.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *