Składniki;
1 opakowanie ciasta francuskiego(400g.)
2 cebule
2 łyżki oliwy
220g. plasterków gotowanej szynki
125 ml śmietany 22%
2-3 łyżki musztardy
2-3 średnie cukinie
6 jajek
sól
pieprz
Wykonanie;
Blachę o wymiarach 43×30 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć ciasto tak by powstały brzegi centymetrowej wysokości i schłodzić w lodówce przez 30 minut. cebulę obrać posiekać i zeszklić na oliwie. Wystudzić. Szynkę pokroić na kawałeczki, wymieszać z cebulą, śmietaną i musztardą, posolić do smaku.Schłodzić. Cukinie dokładnie umyć, pokroić w plastry, przyprawić solą i pieprzem. Ciasto posmarować masą szynkowo -śmietanową. Nożem lekko zaznaczyć sześc kwadratów o bokach 12 cm.Ułożyć plastry cukinii, można je układać w różne wzory. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200C.piec 25 minut.Wyjąć nad każdym kwadratem rozbić jajko (jak na sadzone) ,oprószyć solą i pieprzem. Zapiekać jeszcze przez 10 minut.