TARTA Z PLASTRAMI CUKINII I JAJKAMI

Składniki;

1 opakowanie ciasta francuskiego(400g.)

2 cebule

2 łyżki oliwy

220g. plasterków gotowanej szynki

125 ml śmietany 22%

2-3 łyżki musztardy

2-3 średnie cukinie

6 jajek

sól

pieprz

 

Wykonanie;

 

Blachę o wymiarach 43×30 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć ciasto tak by powstały brzegi centymetrowej wysokości i schłodzić w lodówce przez 30 minut. cebulę obrać posiekać i zeszklić na oliwie. Wystudzić. Szynkę pokroić na kawałeczki, wymieszać z cebulą, śmietaną i musztardą, posolić do smaku.Schłodzić. Cukinie dokładnie umyć, pokroić w plastry, przyprawić solą i pieprzem. Ciasto posmarować masą szynkowo -śmietanową. Nożem lekko zaznaczyć sześc kwadratów o bokach 12 cm.Ułożyć plastry cukinii, można je układać w różne wzory. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200C.piec 25 minut.Wyjąć nad każdym kwadratem rozbić jajko (jak na sadzone) ,oprószyć solą  i pieprzem.    Zapiekać jeszcze przez 10 minut.

 

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *