Składniki:

 50 dag. ozorków wieprzowych
3 ziarenka ziela angielskiego
1 cebula
kostka rosołowa do żeberek

2 ząbki czosnku

Sos chrzanowy :

Składniki:
 1 łyżka masła
 2 łyżki mąki
 1i 1/2 szklanki wody
 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
 1/2 łyżeczki cukru
 przyprawa wegeta

Wykonanie:

Ozorki dokładnie wypłukać i wyciąć z nich gruczoły ślinowe znajdujące się z obu stron przy nasadzie. Dać do garnka, zalać wrzącą wodą, gotować. Jak będą pół miękkie, dodać ziele angielskie, obraną cebulę w całości, ząbki czosnku i kostkę rosołową. Gdy ozorki będą miękkie, wyciągnąć i gorące obrać ze skórki odłożyć opłukać  i dać z powrotem do wywaru, w którym się gotowały. Jeszcze chwilę pogotować. Wyjąć z wywaru i każdy pokroić na dowolne plastry. Podajemy z ziemniakami z wody i ostrym sosem chrzanowym oraz zasmażanymi buraczkami.

 

Sos :

 

Wykonanie:

 

 Masło stopić, dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę. Mieszając, wlewać wodę, zagotować. Dodać chrzan, cukier, wegetę i chwilkę pogotować, ciągle mieszając. na koniec można dodać łyżkę śmietany dla poprawienia smaku. Gorącym sosem polać ozorki. Dodając chrzan do sosu, należy próbować i dać tyle, ile potrzebujemy do uzyskania oczekiwanej ostrości

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *