Składniki:
50 dag. ozorków wieprzowych
3 ziarenka ziela angielskiego
1 cebula
kostka rosołowa do żeberek
2 ząbki czosnku
Sos chrzanowy :
Składniki:
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
1i 1/2 szklanki wody
2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
1/2 łyżeczki cukru
przyprawa wegeta
Wykonanie:
Ozorki dokładnie wypłukać i wyciąć z nich gruczoły ślinowe znajdujące się z obu stron przy nasadzie. Dać do garnka, zalać wrzącą wodą, gotować. Jak będą pół miękkie, dodać ziele angielskie, obraną cebulę w całości, ząbki czosnku i kostkę rosołową. Gdy ozorki będą miękkie, wyciągnąć i gorące obrać ze skórki odłożyć opłukać i dać z powrotem do wywaru, w którym się gotowały. Jeszcze chwilę pogotować. Wyjąć z wywaru i każdy pokroić na dowolne plastry. Podajemy z ziemniakami z wody i ostrym sosem chrzanowym oraz zasmażanymi buraczkami.
Sos :
Wykonanie:
Masło stopić, dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę. Mieszając, wlewać wodę, zagotować. Dodać chrzan, cukier, wegetę i chwilkę pogotować, ciągle mieszając. na koniec można dodać łyżkę śmietany dla poprawienia smaku. Gorącym sosem polać ozorki. Dodając chrzan do sosu, należy próbować i dać tyle, ile potrzebujemy do uzyskania oczekiwanej ostrości