Składniki;
1 kg. małzy
3 szalotki lub 1 mała cebula
4-6 gałązek natki pietruszki
150 ml. białego wytrawnego wina
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
pieprz
sól
Wykonanie;
Małże wyszoruj szorstką stroną gąbki i oderwij włókniste nitki, tzw.bisiory. Opłucz pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osusz.Uwaga! Podczas czyszczenia nie należy moczyć małży w wodzie bo się otworzą!Obrane szalotki pokrój w drobną kostkę. Listki pietruszki posiekaj. W garnku o szerokim dnie roztop masło i na średnim ogniu zeszklij cebulę. Dolej wino i wrzuć 3/4 posiekanej natki pietruszki. Następnie zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Dodaj małże , posiekany czosnek, sól i gotuj pod przykryciem na dużym ogniu przez około 5 minut.W trakcie gotowania potrząśnij garnkiem kilka razy, aby małże równomiernie się ugotowały i otworzyły.Zestaw garnek z ognia i wyrzuć małże które się otworzyły. Posyp pozostałą natka pietruszki dopraw pieprzem i podaj z bagietką.