MAŁŻE W BIAŁYM WINIE

Składniki;

1 kg. małzy

3 szalotki lub 1 mała cebula

4-6 gałązek natki pietruszki

150 ml. białego wytrawnego  wina

2 łyżki masła

1 ząbek czosnku

pieprz

sól

 

Wykonanie;

 

Małże wyszoruj szorstką stroną gąbki i oderwij włókniste nitki, tzw.bisiory. Opłucz pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osusz.Uwaga! Podczas czyszczenia nie należy moczyć małży w wodzie bo się otworzą!Obrane szalotki pokrój w drobną kostkę. Listki pietruszki posiekaj. W garnku o szerokim dnie roztop masło i na średnim ogniu zeszklij cebulę. Dolej wino i wrzuć 3/4 posiekanej natki  pietruszki. Następnie zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Dodaj małże , posiekany czosnek, sól  i gotuj pod przykryciem na dużym ogniu przez około 5 minut.W trakcie gotowania potrząśnij garnkiem kilka razy, aby małże równomiernie się ugotowały i otworzyły.Zestaw garnek z ognia i wyrzuć małże które się otworzyły. Posyp pozostałą natka pietruszki dopraw pieprzem i podaj z bagietką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *