Składniki;
0,5 kg mąki chlebowej 750
450 ml. wody
50 gr. świeżych drożdży
1 garść słonecznika
1 garść ziaren dyni
1/2 szklanki otrębów orkiszowych
1 szklanka płatków jęczmiennych
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie;
Do dużej miski pokruszyć drożdże. Dodać cukier i wlać letnią wodę. Wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Dodać ziarna słonecznika i dyni oraz otręby. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Płatki jęczmienne pokruszyć na mniejsze kawałki. Gdy drożdże już ruszą dodać mąkę wymieszaną z solą oraz pokruszone płatki jęczmienne. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste i lepkie, jeśli wyszłoby zbyt suche i nie można połączyć składników należy dolać jeszcze troszkę wody. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Keksówkę 30×10 natłuścić masłem. Wyrośnięte ciasto wymieszać i przełożyć do keksówki, wierzch ładnie wyrównać zwilżoną łyżką. Foremkę z ciastem odstawić na ok 10 minut aby ciasto podrosło. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 55 minut, funkcja góra-dół. Po upieczeniu chlebek przełożyć na kratkę do wystudzenia. Aby skórka na wierzchu nie była zbyt twarda posmarować wodą.