Składniki:
1 kg filetów
rybnych świeżych
2 bułki suche
2 jajka
bułka tarta
olej
Marynata :
1 marchewka
3 cebule
5 szklanek wody
1i1/2 szklanki octu 10 %
1/2 szklanki cukru
2i1/2 łyżeczki soli
3 – 4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
czarnego pieprzu
gorczyca
kilka ząbków czosnku
Wykonanie:
Zagotować wodę z solą, cukrem, przyprawami. Do gotującej wody wlać ocet, wrzucić pokrojoną w plasterki marchew, cebule, i ząbki czosnku w całości. Zagotować i odstawić do wystudzenia. Filety odcisnąć z nadmiaru wody i zmielić w maszynce dodać namoczoną i zmieloną bułkę, jajka i wyrobić na gładką masę. W mokrych dłoniach uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w bułce tartej i upiec na rumiano z każdej strony w głębokim oleju. Ułożyć kulki w dużym słoju lub innym naczyniu, zalać zalewą i pozostawić co najmniej na 24 godziny by nasiąkły i nabrały właściwego smaku.