ŁOSOŚ W SOSIE CYTRYNOWYM

Składniki:

4x po 20dag. kawałków łososia
sok z 1 cytryny
oliwa do skropienia
sól

 pieprz


Sos:


2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
2 żółtka
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny
łyżka masła
gałka muszkatołowa

 sól do smaku

Wykonanie:

Łososia umyć, wysuszyć, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą, odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie zawinąć w folię aluminiową, piec około 25-35 minut w temperaturze 200 C. W czasie gdy rybka się piecze robimy sos.

 

Sos:

 

Wykonanie:

 

 Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/3 szklanki zimnej wody, dodajemy żółtka, rozprowadzamy wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Następnie wlewamy ją do wrzącego bulionu z 1 łyżką masła, zagotowujemy mieszając. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i gałką muszkatołową. Sosem polewamy upieczonego łososia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *