Składniki:
Zakwas:
5 łyżek mąki żytniej razowej
1/2 litra wody
4 ząbki czosnku
liść laurowy
majeranek
Wykonanie:
W słoju lub glinianym garnku wymieszać mąkę z ugotowaną letnia wodą Dodać pokrojone ząbki czosnku liść laurowy i majeranek. Przykryć ściereczką i odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Raz dziennie zamieszać.
Żur:
Składniki:
2 litry wywaru z wędzonki
20 dag. mrożonych grzybów lub suszonych
liść laurowy
majeranek
5 łyżek śmietany
sól
pieprz
Dodatkowo:
8 jajek ugotowanych na twardo
Wykonanie:
Żur:
Wywar z wędzonki zagotować dodać grzyby i przyprawy gotować 30 minut .Dodać do smaku zakwas gotować 5 minut dodać śmietanę doprawić do smaku. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.