Składniki:
4 białka
1 szklanka cukru
odrobina soli
płatki migdałowe
Wykonanie:
Białka ubić z solą, gdy sztywne , dodawać po trochę cukier , cały czas ubijać, aż będą sztywne. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować tłuszczem, wyłożyć ubite białka ,wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 25 minut, do 30 minut. Góra powinna się lekko zezłocić gdy lekko przestygnie ,wyłożyć na drugi papier, ale odwrotnie tzn. góra będzie na spodzie. Gdy wystygnie ubić 250 ml. śmietany kremówki zagęstnikiem śmietan- fix lub z żelatyną. Posmarować roladę, ułożyć miękkie owoce i przez papier formować roladę. Gdy się zwija bez papieru pęka. Jest pyszna. z tej proporcji zrobić 2 rolady bezowe.