Składniki:

 4 białka

1 szklanka cukru

 odrobina soli

 płatki migdałowe

Wykonanie:

Białka ubić z solą, gdy sztywne , dodawać po trochę cukier , cały czas ubijać, aż będą sztywne. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować tłuszczem, wyłożyć ubite białka ,wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 25 minut,  do 30 minut. Góra powinna się lekko zezłocić gdy lekko przestygnie ,wyłożyć na drugi papier, ale odwrotnie tzn. góra będzie na spodzie. Gdy wystygnie ubić 250 ml. śmietany kremówki   zagęstnikiem  śmietan- fix  lub z żelatyną. Posmarować roladę, ułożyć miękkie owoce i przez papier formować roladę. Gdy się zwija bez papieru  pęka. Jest pyszna. z tej proporcji zrobić 2 rolady bezowe.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *