Składniki:
Ciasto:
1 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 szklanki kakao
łyżeczka sody
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki maślanki
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki gorącej wody
Masa truskawkowa:
Składniki:
45 dag serka śmietankowego mielonego
1 galaretka truskawkowa
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 aromatu waniliowego lub śmietankowego
40dag truskawek
2 łyżeczki żelatyny
Ponadto:
1 galaretka truskawkowa
20dag truskawek
Ciasto:
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta mieszamy razem i wylewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tarta tortownicy i pieczemy w temperaturze175 C. około 45 min. Może być trochę dłużej lub krócej zależy od piekarnika .Ostudzony należy przekroić na połowę.
Masa truskawkowa:
Wykonanie:
Ser ucieramy z cukrem i aromatem. Dodajemy połowę truskawek wcześniej zmiksowanych ,a drugą połowę kroimy na malutkie kawałeczki. Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzoną dodajemy do masy. Kiedy masa zacznie się ścinać przekładamy ciasto zostawiając odrobinę na wierzch. Ciasto najlepiej składać w zamkniętej tortownicy. Wstawić do lodówki na godzinę po czym ułożyć na wierzchu truskawki przeznaczone do dekoracji i zalać tężejącą galaretką . Schłodzić.