Składniki:

Ciasto:

 1 szklanki mąki

 1 szklanka cukru

3 szklanki kakao

 łyżeczka sody

1 jajko

1/4 łyżeczki soli

1/2 szklanki maślanki

1/2 szklanki oleju

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 szklanki gorącej wody

Masa truskawkowa:

Składniki:

45 dag serka śmietankowego mielonego

1 galaretka truskawkowa

1/2 szklanki cukru pudru

1/2 aromatu waniliowego lub śmietankowego

40dag truskawek

2 łyżeczki żelatyny

 Ponadto:

 1 galaretka truskawkowa

20dag truskawek

Ciasto:

Wykonanie:

 Wszystkie składniki ciasta mieszamy razem i wylewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tarta tortownicy i pieczemy w temperaturze175 C. około 45 min. Może być trochę dłużej lub krócej zależy od piekarnika .Ostudzony należy przekroić na połowę.

Masa truskawkowa:

Wykonanie:

Ser ucieramy z cukrem i aromatem. Dodajemy połowę truskawek wcześniej zmiksowanych ,a drugą połowę kroimy na malutkie kawałeczki. Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzoną dodajemy do masy. Kiedy masa zacznie się ścinać przekładamy ciasto zostawiając odrobinę na wierzch. Ciasto najlepiej składać w zamkniętej tortownicy. Wstawić do lodówki na godzinę po czym ułożyć na wierzchu truskawki przeznaczone do dekoracji i zalać tężejącą galaretką . Schłodzić.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *