Składniki:
40 dag. mąki
4 jajka
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
Farsz:
50 dag. ziemniaków
40 dag. twarogu
2 cebule
2 łyżki margaryny
sól
pieprz
Wykonanie:
Ciasto:
Z mąki, jajek i oliwy zagnieść ciasto. Dolać tyle wody, aby ciasto było miękkie i elastyczne. Rozwałkować na grubość 2-3 mm. Szklanką wykrawać krążki. Na każdy nakładać po łyżeczce farszu i dokładnie sklejać. Ja sklejałam je po 2 krążki na pierożka. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować 5 minut od wypłynięcia.
Wykonanie:
Farsz:
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić i zmielić razem z serem przez maszynkę. Cebulkę pokroić w kosteczkę i zrumienić na tłuszczu, dodać do farszu. Całość doprawić solą i pieprzem.