PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANA I SEREM

Składniki:

Ciasto: ? jajko

3 szklanki mąki

sól

3/4 szklanki wody

Farsz:

3 ugotowane ziemniaki

2 torebki kaszy gryczanej

2 cebule

20 dag. sera białego

pieprz

2 łyżki margaryny

1jajko

wykonanie:

Farsz:

Kaszę ugotuj do miękkości, ostudź. Ziemniaki rozgnieć. Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na margarynie. Kaszę, ziemniaki, ser, jajko i 3/4 cebuli połącz, przypraw.

Ciasto:

Mąkę przesiej do miski, wbij jajko, wlej wodę, oprósz solą, zagnieć. Ciasto rozwałkuj, szklanką wykrój krążki. Ułóż po łyżeczce farszu, dokładnie zlep. Pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, gotuj około 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową, posyp pozostałą cebulką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *