Składniki:
Ciasto: ? jajko
3 szklanki mąki
sól
3/4 szklanki wody
Farsz:
3 ugotowane ziemniaki
2 torebki kaszy gryczanej
2 cebule
20 dag. sera białego
pieprz
2 łyżki margaryny
1jajko
wykonanie:
Farsz:
Kaszę ugotuj do miękkości, ostudź. Ziemniaki rozgnieć. Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na margarynie. Kaszę, ziemniaki, ser, jajko i 3/4 cebuli połącz, przypraw.
Ciasto:
Mąkę przesiej do miski, wbij jajko, wlej wodę, oprósz solą, zagnieć. Ciasto rozwałkuj, szklanką wykrój krążki. Ułóż po łyżeczce farszu, dokładnie zlep. Pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, gotuj około 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową, posyp pozostałą cebulką.