PIEROGI PO GÓRALSKU

Składniki:

Ciasto:

1/2 kg mąki pszennej

2 łyżki oliwy

sól do smaku

1 szklanka ciepłej wody

Wykonanie:

Do mąki dajemy jajko, letnią wodę ,oraz olej i sól wyrabiamy ciasto. Wałkujemy cienko wykrawamy szklanką krążki nakładamy farsz zlepiamy brzegi i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
gdy pierogi wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze 4-5 minut  na bardzo wolnym ogniu. Podajemy okraszone ze skwarkami i cebulką przyrumienioną.

 Farsz:

 1  kg ziemniaków

 30dag . sera

20 dag. boczku wędzonego

2 cebule

 olej

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, ostudzić, przepuścić przez maszynkę, ser zetrzeć na grubych oczkach na tarce, cebulę i boczek pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Wszystko wymieszać. farszem napełniać krążki z ciasta i ugotować. Po ugotowaniu pierogi posypać ostrą papryką i smażyć na oleju.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *