Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżka maku

1 łyżka kakao

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki gorącej wody

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek,ubijać dodawać powoli cukier, ubijać tak długo,aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtkai jeszcze ubijać zeby żółtka się zmieszały z białkami.Obydwie mąki i proszek do pieczenia przesiać.Dodać do masy jajecznej,powoli mieszając,dodać także stopniowo gorącą wodę. Masę podzielić na trzy części :

do jednej dodać mak

do drugiej dodać kakao

trzecią masę pozostawić jasną

Wykonanie:

W tortownicy lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać na przemian masy. Piec 35 minut w temperaturze 180C. Pozostawić do ostudzenia,przeciąć na połowę.

Krem:

1/2 litra śmietany 30%

25 dag.serka mascarpone

1 szklanka ajerkoniaku

3/4 szklanki cukru pudru

5 łyżeczek żelatyny

1/2 szklanki gorącej wody

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie,odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić,dodać cukier puder,serek mascarpone,wlewać cienkim strumieniem adwokat i na końcu żelatynę. Uzyskany krem wstawić do lodówki aby zgęstniał. Biszkopt nasączyć,wg.własnego uznania. Na pierwszy biszkopt wyłożyć połowę kremu,przykryć drugim biszkoptem a następnie wyłożyć resztę kremu. Udekorować wiórkami czekoladowymi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *