Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka maku
1 łyżka kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek,ubijać dodawać powoli cukier, ubijać tak długo,aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtkai jeszcze ubijać zeby żółtka się zmieszały z białkami.Obydwie mąki i proszek do pieczenia przesiać.Dodać do masy jajecznej,powoli mieszając,dodać także stopniowo gorącą wodę. Masę podzielić na trzy części :
do jednej dodać mak
do drugiej dodać kakao
trzecią masę pozostawić jasną
Wykonanie:
W tortownicy lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać na przemian masy. Piec 35 minut w temperaturze 180C. Pozostawić do ostudzenia,przeciąć na połowę.
Krem:
1/2 litra śmietany 30%
25 dag.serka mascarpone
1 szklanka ajerkoniaku
3/4 szklanki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie,odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić,dodać cukier puder,serek mascarpone,wlewać cienkim strumieniem adwokat i na końcu żelatynę. Uzyskany krem wstawić do lodówki aby zgęstniał. Biszkopt nasączyć,wg.własnego uznania. Na pierwszy biszkopt wyłożyć połowę kremu,przykryć drugim biszkoptem a następnie wyłożyć resztę kremu. Udekorować wiórkami czekoladowymi.