Składniki:
30 dag. mąki pszennej
15 dag. cukru
1 mały proszek do pieczenia
3 jajka
150 ml. soku z ananasa
owoce ananasa z puszki
150 ml. oleju
Piana;
4 białka
3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
Do miksera wsypać przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Olej wymieszać trzepaczką z całymi jajkami dodać do miski z mąką. Na koniec wlać sok z ananasa i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na przygotowaną wcześniej blachę wysmarowaną i wysypana bułka tarta lub wyłożona papierem do pieczenia.Na cieście ułożyć owoce ananasa. Piec w nagrzanym piekarniku około 30-35 minut w temperaturze 180C. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć ubitą pianę z białek z cukrem i ponownie włożyć do piekarnika na 5-10 minut, aby zapiec pianę na cieście.
W tej samej temperaturze.