Składniki:

Biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i powoli przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piecze 20 minut w formie 25 x 40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia,w  temperaturze 170 C.

Masa:

1 puszka ananasa
1/2 opakowanie. budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru
4 żółtka
25 dag.masła lub  margaryny

Wykonanie:

Osączonego ananasa pokroić w kostkę. Zagotować 250 ml. syropu pozostałego z puszki jak mało to dolać wody, wymieszanego z budyniem, cukrem i mąką. Całość ostudzić. Utrzeć masło lub margarynę na puch razem z żółtkami i powoli dodawać zimny budyń. Na koniec wymieszać wszystko z pokrojonym ananasem.

Beza kokosowa:

4 białka
1 szklanka cukru
20 dag. wiórków kokosowych

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno z cukrem i wymieszać z wiórkami. Włożyć do formy takiej samej wielkości co biszkopt wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w temperaturze 170  C, aż się zrumieni.  Na biszkopt wyłożyć masę i przykryć wszystko kokosową pianką. Jest ona bardzo delikatna i będzie trudno ją przełożyć bez uszkodzeń. Nawet jak się troszeczkę połamie to nie ma się czym przejmować, można złożyć wszystko w całość.Wierzch bezy kokosowej można polać esami floresami polewą czekoladową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *