AROMATYCZNA CIELECINA Z POMARAŃCZĄ

Składniki:

 

1 kg cielęciny

4 duże pomarańcze

sok z 1 cytryny

2 łyżki płynnego, naturalnego miodu ?

1/4 litra bulionu

4 ząbki czosnku

1-2 łyżki suszonego tymianku

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Mięso oczyścić, umyć, bardzo dokładnie osuszyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą. Powstałą mieszanką natrzeć mięso. Pomarańcze sparzyć i wyszorować. Jedną pokroić w plastry, a z pozostałych wycisnąć sok. Wymieszać z sokiem z cytryny .Sokiem zalać mięso. Odstawić w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki na noc, ewentualnie przynajmniej na godzinę. Mięso wyjąć z zalewy, lekko osuszyć, posypać pieprzem. Tymianek

połączyć z miodem. Powstałą mieszanką posmarować mięso. Cielęcinę piec w żaroodpornym naczyniu około 1 -1,5 godziny w temperaturze 180 C. Podlewać zalewą cytrusową i bulionem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *