Składniki:
1 kg cielęciny
4 duże pomarańcze
sok z 1 cytryny
2 łyżki płynnego, naturalnego miodu ?
1/4 litra bulionu
4 ząbki czosnku
1-2 łyżki suszonego tymianku
sól
pieprz
Wykonanie:
Mięso oczyścić, umyć, bardzo dokładnie osuszyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą. Powstałą mieszanką natrzeć mięso. Pomarańcze sparzyć i wyszorować. Jedną pokroić w plastry, a z pozostałych wycisnąć sok. Wymieszać z sokiem z cytryny .Sokiem zalać mięso. Odstawić w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki na noc, ewentualnie przynajmniej na godzinę. Mięso wyjąć z zalewy, lekko osuszyć, posypać pieprzem. Tymianek
połączyć z miodem. Powstałą mieszanką posmarować mięso. Cielęcinę piec w żaroodpornym naczyniu około 1 -1,5 godziny w temperaturze 180 C. Podlewać zalewą cytrusową i bulionem.