Składniki:

 

Ciasto:

30 dag. mąki

1 jajko

1 łyżka oleju

1/3 łyżeczki octu

szczypta soli

200 ml. letniej wody

farsz:

75 dag. jabłek

5 dag rodzynek

1 łyżeczka cynamonu

5 dag. cukru

5 dag. bułki tartej

10 dag. stopionego masła

 

Wykonanie:

 

Zagnieć luźne, gładkie ciasto. Przykryj je miską, odstaw na godzinę. Ciasto rozciągaj rękoma posypanymi mąką, aż stanie się niemal przezroczyste. Jabłka pokrój w plasterki, wymieszaj z rodzynkami, cynamonem i cukrem. Ciasto posmaruj masłem, posyp tartą bułką. Wyłóż farsz, zwiń, połóż na posmarowanej masłem blasze. Polej resztą masła. Piecz około 40 minut w temp. 190 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *