Składniki:
6 łyżek bulionu warzywnego
2 jajka
30 dag. mieszanych warzyw (groszek, marchewka, kalarepa, kalafior)
20 dag. śmietany kremówki
5 łyżek posiekanej zieleniny (koperek, szczypiorek, natka)
sól,
pieprz
gałka muszkatołowa
masło
Wykonanie:
Bulion podgrzej w rondlu. Włóż oczyszczone, pokrojone warzywa, gotuj do miękkości. Ostudź. Dodaj łyżkę śmietany, wbij jajka, zmiksuj. Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Cztery duże foremki do babeczek posmaruj masłem, napełnij masą warzywną. Foremki wstaw do garnka z ciepłą wodą, podgrzewaj w kąpieli wodnej 20 minut (foremki możesz wstawić do napełnionej wodą blaszki i gotować w piekarniku). Ostudź. Gdy babeczki zastygną, wyjmij je z foremek. Pozostały mus warzywny wymieszaj z resztą śmietany i zieleniną, przypraw do smaku. Babeczki podaj z sosem.