Składniki:

 

 

6 łyżek bulionu warzywnego

2 jajka

30 dag. mieszanych warzyw (groszek, marchewka, kalarepa, kalafior)

20 dag. śmietany kremówki

5 łyżek posiekanej zieleniny (koperek, szczypiorek, natka)

sól,

pieprz

gałka muszkatołowa

 masło

Wykonanie:

Bulion podgrzej w rondlu. Włóż oczyszczone, pokrojone warzywa, gotuj do miękkości. Ostudź. Dodaj łyżkę śmietany, wbij jajka, zmiksuj. Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Cztery duże foremki do babeczek posmaruj masłem, napełnij masą warzywną. Foremki wstaw do garnka z ciepłą wodą, podgrzewaj w kąpieli wodnej 20 minut (foremki możesz wstawić do napełnionej wodą blaszki i gotować w piekarniku). Ostudź. Gdy babeczki zastygną, wyjmij je z foremek. Pozostały mus warzywny wymieszaj z resztą śmietany i zieleniną, przypraw do smaku. Babeczki podaj z sosem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *