Składniki;
4 duże jajka
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru pudru
6 dag. masła
1/4 szklanki oleju
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1, całej cytryny
szczypta soli
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
sok z cytryny
Cukier puder rozmieszać z sokiem cytryny
Wykonanie;
Cytryny myjemy ,masło rozpuszczamy. Dodajemy do ciepłego masła olej, ścieramy do nich skórkę z cytryn i wyciskamy sok z jednej cytryny. Białka oddzielamy od żółtek. Dwa żółtka i dwa całe jajka ubijamy z cukrem pudrem, a gdy będą puszyste dolewamy powoli tłuszcz. Dodajemy stopniowo do masy przesiane przez sitko mąki i proszek cały czas miksując. Na końcu ubijamy dwa pozostałe białka ze szczyptą soli. Dodajemy połowę ubitych białek do masy i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy resztę i ponownie delikatnie mieszamy od dna do góry, aż do połączenia się. Wlewamy do małej foremki na babkę (22-23 cm.) wysmarowanej dokładnie margaryną lub masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C opcja góra-dół) i pieczemy około 40-50 minut lub do suchego patyczka. Gotową wystudzoną babkę cytrynową polać lukrem cytrynowym, lub można po upieczeniu posypać ją cukrem pudrem.