Składniki:
25 dag. margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
4 jajka
1i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki soku z cytryny
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do niej startą skórkę z cytryny i wbijać kolejno jajka, za każdym razem wszystko dobrze ubijając. W osobnym naczyniu połączyć mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i przesiać tą mieszankę do masy. Na koniec dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać wszystko łyżką. Gotową masę przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułka tarta lub wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym 170 C. około 45- 50 minut.
Lukier;
Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny. Ilość soku musi być taka, aby cukier puder dobrze się w nim rozpuścił, oraz aby lukier nie był zbyt rzadki. Gotowym lukrem polać ciasto.