Składniki;
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
5 dużych jajek
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 średnia cytryna
Wykonanie;
Białka ubić na sztywno. Do sztywnej piany dodawać partiami cukier nie przerywając miksowania. Następnie cały czas miksując dodawać po 1 żółtku. Do puszystej masy jajecznej dodać olej zmiksował. Następnie dodać otartą skórkę z cytryny oraz sok wyciśnięty z cytryny. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, zmiksować króciutko mikserem na średnich obrotach. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą keksówki 12 x 30 cm. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175C. 35 -40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.