BABKA CYTRYNOWO KAKAOWA

 

Składniki:

25 dag. masła

1/2 kg. mąki pszennej

3 opakowania kisielu cytrynowego (bez cukru)

2 łyżki kakao, przesianego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka wody

1 – 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków

5 jajek, białka i żółtka oddzielnie

 

Dodatkowo:

otarta skórka z 1 cytryny

1 szklanka cukru pudru

4 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.Masło roztopić, wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Następnie do ciasta dodawać naprzemiennie  po łyżce roztopionego masła, wody oraz mąki z proszkiem do pieczenia, mieszając do  połączenia się składników. Od tak utartej masy odjąć 1/4 do innej miseczki i dosypać do niej przesiane kakao. Wymieszać szpatułką do połączenia. Do pozostałej masy wsypać 3 opakowania kisielu. Wymieszać do połączenia się składników.Ubić pianę z białek. 1/4 piany dodać do masy kakaowej, resztę do masy cytrynowej. Wymieszać delikatnie. Do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką dużej formy na babkę o pojemności 2 litrów przelać najpierw trochę cytrynowej masy, potem kakaowej i przykryć resztą jasnej masy. Piecz około 50 – 60 minut w temperaturze 190 C. lub do suchego patyczka.

Lukier:

Cukier puder

sok z cytryny

Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny energicznie ucierając, aż do pożądanej gęstości lukru. Ostudzone ciasto polać lukrem, udekorować .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *