Składniki:
30 dag. miodu
18 dag. masła lub margaryny
I8 dag mąki
18 dag otrąb,
10 dag, wiórków kokosowych
2 duże marchewki
4 jajka
rdzeń z1 laski wanilii
3 łyżki wiórków czekoladowych
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka kakao.
Tłuszcz do formy
Wykonanie:
Rozetrzeć tłuszcz z miodem (odłożyć jedną łyżkę) na puszystą masę. W trakcie ucierania dodawać stopniowo jajka. Dodać rdzeń z 1 laski wanilii. Zmieszać mąkę z otrębami i proszkiem do pieczenia, połączyć z utartą masą. Podzielić ciasto na dwie połowy, umieścić w oddzielnych miskach. Obrać marchew, umyć, zetrzeć na bardzo drobnej tarce. Zmieszać wiórki czekoladowe z kakaem,śmietaną i utartą marchwią, dodać do jednej porcji ciasta. Nasmarować tłuszczem formę do wypieku babek (o pojemności około 1 litra). Wypełniać formę warstwami na przemian jasnego i ciemnego ciasta. Wstawić formę do zimnego piekarnika. Piecz ciasto około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180 C. Na pół godziny przed końcem pieczenia ciasto można przykryć pergaminem. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika. Wysunąć z formy, ostrożnie oddzielając brzeg nożem. Wystudzić. Zmieszać resztę miodu z 2 łyżkami wody (w tym celu należy go lekko podgrzać w rondelku). Posmarować ciasto przygotowaną glazurą. Posypać wiórkami kokosowymi.