BABKA CZEKOLADOWO MIODOWA

Składniki:

30 dag. miodu

18 dag. masła lub margaryny

I8 dag mąki

18 dag otrąb,

10 dag, wiórków kokosowych

2 duże marchewki

4 jajka

rdzeń z1 laski wanilii

3 łyżki wiórków czekoladowych

2 łyżki śmietany kremówki

1 łyżka kakao.

Tłuszcz do formy

 

Wykonanie:

 

Rozetrzeć tłuszcz z miodem (odłożyć jedną łyżkę) na puszystą masę. W trakcie ucierania dodawać stopniowo jajka. Dodać rdzeń z 1 laski wanilii. Zmieszać mąkę z otrębami i proszkiem do pieczenia, połączyć z utartą masą. Podzielić ciasto na dwie połowy, umieścić w oddzielnych miskach. Obrać marchew, umyć, zetrzeć na bardzo drobnej tarce. Zmieszać wiórki czekoladowe z kakaem,śmietaną i utartą marchwią, dodać do jednej porcji ciasta. Nasmarować tłuszczem formę do wypieku babek (o pojemności około 1 litra). Wypełniać formę warstwami na przemian jasnego i ciemnego ciasta. Wstawić formę do zimnego piekarnika. Piecz ciasto około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180 C. Na pół godziny przed końcem pieczenia ciasto można przykryć pergaminem. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika. Wysunąć z formy, ostrożnie oddzielając brzeg nożem. Wystudzić. Zmieszać resztę miodu z 2 łyżkami wody (w tym celu należy go lekko podgrzać w rondelku). Posmarować ciasto przygotowaną glazurą. Posypać wiórkami kokosowymi.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *