KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BEZĄ

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BEZĄ

Ciasto;

250 g. mąki pszennej

50 g. cukru

200 g zimnego masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 żółtka

Beza;

6 białek

20 dag. cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

garść płatków migdałowych

 

Maliny;

600 g malin (świeżych lub mrożonych)

ok. 4 łyżek cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1/3 szklanki wody

 

Wykonanie;

 

Ciasto;

Zimne masło zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem oraz żółtkami.

Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Użyłam formy o wymiarach 30 x 25 cm.

Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki. Ciasto nakłuć widelcem.

 

Maliny;

 

Maliny przesypać do garnka. Dodać cukier i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając łyżką.

Gotować ok. 15 minut, aż część wody odparuje, a maliny się rozpadną i powstanie z nich jednolita masa. Dwie łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w 1/3 szklanki wody i dodać do malin.

Wymieszać i zestawić z ognia.

Beza;

Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodać cukier (partiami) i łyżkę mąki ziemniaczanej.

Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane maliny.

Na wierzchu ułożyć pianę. Wierzch wygładzić łyżką i posypać płatkami migdałowymi.

Wstawić ponownie do piekarnika.

Piec 20 minut w temperaturze 180ºC.

Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na 15 minut.

Kroić dopiero po ostudzeniu.

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *