BABKA CZTEROKOLOROWA

Składniki:

1 masło roślinne
1,5 szklanki cukru
6 całych jajek
około pół kg mąki
cukier waniliowy lub wiśniowy najlepiej z winiar
2 Łyżeczki proszku do pieczenia
kisiel pomarańczowy
mały olejek migdałowy
3/4 szklanki suchego maku
2 łyżki kakao
jogurt naturalny (opakowanie 0,25 )
6łyżek mleka skondensowanego

Wykonanie:

Formę wysmarować i posypać bułką tartą . Masło utrzeć z cukrem ,pomału dodawać po całym jajku , dodać cukier ,cukier waniliowy ,olejek dosypywać po trochu mąkę z proszkiem ,następnie dodać jogurt naturalny. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję .Ciasto podzielić na 4 części (mogą być nie równe ).Do jednej części dodać suchy mak ,wymieszać i dolać 2 łyżki mleka skondensowanego .Następnie do drugiego ciasta dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki mleka skondensowanego ,wymieszać .Następnie do trzeciej części ciasta dodać kisiel wymieszać i dodać 2 łyżki mleka .Ostatnia biała część mleka nie potrzebuje .Dowolnie wylać warstwami na foremkę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około

50 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *