Składniki:
125 g. masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka kremowego jogurtu greckiego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki kakao
Wykonanie:
Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać. Masło i cukier utrzeć mikserem, do otrzymania puszystej masy. Wbijać jajka, kolejno, jedno po drugim, cały czas ucierając. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając łyżką. Formę do keksówki wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy. Piecz w temperaturze 160 C. przez 45-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, następnie wyjąć i studzić na kratce.
Polewa czekoladowa:
100 ml. mleka
100 g. czekolady
15 g. cukru
15 g. masła
Wykonanie:
Posiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem musi być bardzo gorące, dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Polać ciasto polewą.