Składniki:

125 g. masła

3/4 szklanki cukru

2 jajka

1 szklanka kremowego jogurtu greckiego

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 szklanki kakao

Wykonanie:

 

Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać. Masło i cukier utrzeć mikserem, do otrzymania puszystej masy. Wbijać jajka, kolejno, jedno po drugim, cały czas ucierając. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając łyżką. Formę do keksówki wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy. Piecz w temperaturze 160 C. przez 45-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, następnie wyjąć i studzić na kratce.

Polewa czekoladowa:

100 ml. mleka

100 g. czekolady

15 g. cukru

15 g. masła

Wykonanie:

Posiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem musi być bardzo gorące, dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Polać ciasto polewą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *