Składniki:

25 dag. margaryny Kasia
1 szklanka maki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Ponadto;

płatki migdałów do dekoracji

Polewa czekoladowa:

Składniki:

3 łyżki wrzącego mleka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
10 dag. masła

Wykonanie;

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Do gładkiej masy dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i miksować. Na końcu wlać gorącą rozpuszczoną margarynę i zmiksować. Do wysmarowanej formy babki o średnicy 18cm. wlać 3/4 ciasta resztę zmiksować z kakao i wylać na wierzch na białe ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku 170-180C(zależy od piekarnika)około 4—50 minut a najlepiej to do suchego patyczka.Polać polewą i posypać płatkami migdałów.

Polewa;

Do rondelka wlać mleko i rozpuścić w nim cukier .Następnie dodać masło i rozpuścić. Zdjąć z ognia i wsypać przesiane kakao i energicznie wymieszać trzepaczką by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko przestudzić i polać babkę tą polewa.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *