BABKA MARMURKOWA Z BRZOSKWINIAMI

Składniki;

15 dag. mąki pszennej

10dag. mąki ziemniaczanej

20dag. masła lub margaryny

20 dag. cukru pudru

4 jajka

1 cukier waniliowy

sok i skórka z połowy cytryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3-4 łyżki śmietany gęstej

1 łyżka czubata kakao

20 dag. brzoskwiń

cukier puder do posypania babki

tłuszcz i tarta bułka do formy

 

Wykonanie;

 

Formę posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą.Brzoskwinie umyj. Skórkę po nakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Włóż na 1-2 minuty do wrzącej wody.Wyjmij.Przestudź polewając zimną wodą.Obierz ze skórki. Przekrój na połowy , wyjmij pestki. miąższ pokrój na kawałeczki. Masło przełóż do miseczki. Jajka rozbij oddziel żółtka od białek. Białka schłódź, a żółtka przelej do miseczki z masłem. Wsyp cukier puder i cukier waniliowy , dodaj sok i skórkę cytrynową, utrzyj na jasno kremowa masę. Białka ubij.Pianę z białek połącz z ucieraną masą . Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Przesiej do masy malano-jajecznej wymieszaj ze śmietaną. Przygotowane ciasto rozdziel na 2 części.Do  jednej dodaj uprzednio przesiane kakao, a do drugiej pokrojone na kawałeczki brzoskwinie. Jasne i ciemne ciasto wylewaj na przemian do przygotowanej formy, ewentualnie przemieszaj widelcem aby powstał marmurkowy wzorek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180C.. Piecz50 minut  Posyp po upieczeniu cukrem pudrem .

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *