Składniki;
15 dag. mąki pszennej
10dag. mąki ziemniaczanej
20dag. masła lub margaryny
20 dag. cukru pudru
4 jajka
1 cukier waniliowy
sok i skórka z połowy cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki śmietany gęstej
1 łyżka czubata kakao
20 dag. brzoskwiń
cukier puder do posypania babki
tłuszcz i tarta bułka do formy
Wykonanie;
Formę posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą.Brzoskwinie umyj. Skórkę po nakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Włóż na 1-2 minuty do wrzącej wody.Wyjmij.Przestudź polewając zimną wodą.Obierz ze skórki. Przekrój na połowy , wyjmij pestki. miąższ pokrój na kawałeczki. Masło przełóż do miseczki. Jajka rozbij oddziel żółtka od białek. Białka schłódź, a żółtka przelej do miseczki z masłem. Wsyp cukier puder i cukier waniliowy , dodaj sok i skórkę cytrynową, utrzyj na jasno kremowa masę. Białka ubij.Pianę z białek połącz z ucieraną masą . Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Przesiej do masy malano-jajecznej wymieszaj ze śmietaną. Przygotowane ciasto rozdziel na 2 części.Do jednej dodaj uprzednio przesiane kakao, a do drugiej pokrojone na kawałeczki brzoskwinie. Jasne i ciemne ciasto wylewaj na przemian do przygotowanej formy, ewentualnie przemieszaj widelcem aby powstał marmurkowy wzorek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180C.. Piecz50 minut Posyp po upieczeniu cukrem pudrem .