Składniki:

 

40 dag. miodu

1 szklanka cukru

5 czubatych łyżek masła lub margaryny

6 łyżek mleka

10 dag. suszonych moreli

10 dag. fig

10 dag. śliwek

3 małe jajka

1 łyżeczka cynamonu

na czubek noża kardamonu, goździki i mieloną gałkę muszkatołową

2 łyżki rumu

3 szklanki mąki

1 torebka proszku do pieczenia

10 dag. siekanych włoskich orzechów

1 łyżka cukru pudru

tłuszcz do wysmarowania formy

bułka tarta do posypania formy

 

Wykonanie:

 

Miód, cukier, tłuszcz i mleko włożyć do garnka. Składniki rozpuścić, stale mieszając. Do przestygnięcia przełożyć do miski. Owoce pokroić w drobną kostkę. Do miodu dodawać po jednym jajku, dobrze wszystko wymieszać. Następnie dodać przyprawy i rum. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i orzechy włoskie. Wsypać do masy miodowej, wymieszać łopatkami do ubijania piany ręcznego miksera. Na koniec dodać pokrojone owoce i wszystko delikatnie wymieszać. Foremkę o kształcie wieńca (średnica około 26cm.) natrzeć tłuszczem posypać tartą bułką. Nałożyć ciasto, wygładzić i piec w nagrzanym uprzednio do 175 C .piekarniku około 75 minut. Po 35 minutach pieczenia przykryć ciasto pergaminem. Ciasto lekko przestudzić, a do dalszego stygnięcia wyjąć z foremki, najlepiej na specjalną kratkę. Posypać cukrem pudrem według własnego uznania.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *