Składniki:
250 ml. śmietany kremówki
4 jajka
180 g. drobnego cukru
1 cukier wanilinowy
100 g. orzechów włoskich
50 g. czekolady na polewę
250 g. mąki krupczatki
2łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
200 ml. śmietany kremówki
40 g. kakao
60 g. drobnego cukru
100 g. czekolady na polewę
100 g. mlecznej polewy czekoladowej
Wykonanie:
Krem:
Śmietanę (200 ml.) zagotować z cukrem i przesianym kakao. Zdjąć z ognia, wrzucić posiekaną czekoladę (najlepiej deserową), mieszać, aż się rozpuści. Wystudzony krem wstawić na noc do lodówki. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Śmietanę (250 ml.) ubić na pół sztywno i wymieszać z pianą z jajek. Dodać pokrojoną na kawałki czekoladę (najlepiej deserową), starte orzechy i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Przemieszać. Masą napełnić formę na babkę, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką krupczatką. Piec około 50 minut w 150 C. Babkę lekko przestudzić w formie, wyjąć i całkiem wystudzić. Stężały w lodówce krem ubić mikserem. Babkę przekroić w poprzek na 3 części i przełożyć kremem, dobrze do siebie poszczególne części dociskając. Na wierzch wylać polewę czekoladową. Odstawić do stężenia.