BABKA ORZECHOWO CZEKOLADOWA

Składniki:

 

250 ml. śmietany kremówki

4 jajka

180 g. drobnego cukru

1 cukier wanilinowy

100 g. orzechów włoskich

50 g. czekolady na polewę

250 g. mąki krupczatki

2łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

200 ml. śmietany kremówki

40 g. kakao

60 g. drobnego cukru

100 g. czekolady na polewę

100 g. mlecznej polewy czekoladowej

 

Wykonanie:

 

Krem:

Śmietanę (200 ml.) zagotować z cukrem i przesianym kakao. Zdjąć z ognia, wrzucić posiekaną czekoladę (najlepiej deserową), mieszać, aż się rozpuści. Wystudzony krem wstawić na noc do lodówki. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Śmietanę (250 ml.) ubić na pół sztywno i wymieszać z pianą z jajek. Dodać pokrojoną na kawałki czekoladę (najlepiej deserową), starte orzechy i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Przemieszać. Masą napełnić formę na babkę, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką krupczatką. Piec około 50 minut w 150 C. Babkę lekko przestudzić w formie, wyjąć i całkiem wystudzić. Stężały w lodówce krem ubić mikserem. Babkę przekroić w poprzek na 3 części i przełożyć kremem, dobrze do siebie poszczególne części dociskając. Na wierzch wylać polewę czekoladową. Odstawić do stężenia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *