Składniki;
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
25 dag. margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
zapach cytrynowy
otarta skórka z cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka kakao
Wykonanie;
Żółtka utrzeć z margaryną na puch. Białka ubić z cukrem.Delikatnie połączyć z utartą margaryną. Stopniowo dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny oraz aromat. Rozlać do dwóch keksówek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tarta lub formy z kominkiem też wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą.Można zostawić 1/3 ciasta i dodać do niego kakao. Wyłożyć na górę ciasta jasnego. Wstawić do nagrzanego do 180 C. piekarnika i piec około 50-60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę posypać cukrem pudrem.
Następne