Składniki:
12.5 dag. masła
10 dag. cukru
2 jajka
12.5 dag. mąki pszennej
2.5 dag. mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml. ajerkoniaku
20 dag. wiśni
15 dag. cukru pudru
3 łyżki soku z wiśni
tłuszcz
Wykonanie:
Wiśnie umyć, wydrylować, osuszyć. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasno kremową masę. Kolejno wbijać do niej jajka. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Stale ucierając, wsypywać je porcjami do masy maślanej. Wlać ajerkoniak. Dodać wiśnie. Ciasto dokładnie wymieszać łyżką. Formę kominkiem cienko posmarować tłuszczem. Oprószyć tartą bułką. Napełnić przygotowanym ciastem. Wierzch wyrównać. Babkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175C. Piec około 40 minut. Cukier puder utrzeć z sokiem wiśniowym na gładki lukier. Polać nim dobrze wystudzoną babkę. Zanim lukier zastygnie, ciasto można udekorować cukrowymi perełkami.