Składniki:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

25 dag. margaryny

aromat waniliowy według smaku

2 łyżki gorzkiego kakao

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem, miksując stopniowo dodawać przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Do masy wlać rozpuszczoną ostudzoną margarynę , zmiksować i dodać aromat waniliowy. Odlać 1/3 część ciasta, dodać do niej kakao i zmiksować. Formę keksową 35 x 11 cm. wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać jasne ciasto, następnie wyłożyć ciemne ciasto na całej długości jasnego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C. i piecz około 40 – 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *