Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag. margaryny
aromat waniliowy według smaku
2 łyżki gorzkiego kakao
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, miksując stopniowo dodawać przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Do masy wlać rozpuszczoną ostudzoną margarynę , zmiksować i dodać aromat waniliowy. Odlać 1/3 część ciasta, dodać do niej kakao i zmiksować. Formę keksową 35 x 11 cm. wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać jasne ciasto, następnie wyłożyć ciemne ciasto na całej długości jasnego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C. i piecz około 40 – 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.