BABKA PIASKOWA MAMY

Składniki:

5 dużych jajek

3/4 szklanki cukru

25 dag. margaryny

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

zapach cytrynowy

otarta skórka z cytryny

sok z 1/2 cytryny

1 łyżka kakao

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z margaryną na puch. Białka ubić z cukrem.Delikatnie połączyć z utartymi żółtkami margaryną. Stopniowo przesiewać mąki wymieszane z proszkiem. Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny oraz aromat. Rozlać do dwóch foremek keksówek lub do formy z kominkiem wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Można do 1/3 ciasta dodać  kakaowy mieszać. Wyłożyć na górę ciasta jasnego. Wstawić do nagrzanego do 180C. piekarnika i piecz około 50-60minut lub do suchego patyczka.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *