Składniki:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
25 dag. margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
zapach cytrynowy
otarta skórka z cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka kakao
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z margaryną na puch. Białka ubić z cukrem.Delikatnie połączyć z utartymi żółtkami margaryną. Stopniowo przesiewać mąki wymieszane z proszkiem. Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny oraz aromat. Rozlać do dwóch foremek keksówek lub do formy z kominkiem wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Można do 1/3 ciasta dodać kakaowy mieszać. Wyłożyć na górę ciasta jasnego. Wstawić do nagrzanego do 180C. piekarnika i piecz około 50-60minut lub do suchego patyczka.