Składniki:

 

200 g. masła

1szklanka cukru

6 jajek

1 cytryna

1 kieliszek wódki

2 ? szkl. mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oliwy szczypta soli

Polewa ( lukier)

sok z ? cytryny

? szklanki cukru pudru

 

Wykonanie:

 

Masło lub margarynę utrzeć z cukrem dodając stopniowo 6 żółtek. Następnie dodać otartą skórkę z cytryny, sok, wódkę,przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia, oliwę i sól. Delikatnie wymieszać dodając ubitą pianę z białka. Wszystko przełożyć do wąskiej blaszki keksówki. Piec w temperaturze 180 C, około 45-50 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone .Poczekać do wystygnięcia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *