Składniki:

3 łyżki czubate suchych drożdży
1 szklanka i 1 łyżka cukru
7 szklanek mąki
1 i 1/2 szklanki mleka
15 dag. masła
6 jajek
1 łyżeczka soli

Kruszonka:

1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki maki
1/2 paczki masła zimnego

Wykonanie:

wszystkie składniki wymieszać i posypać ciasto przed włożeniem do pieca.

Wykonanie:

Przygotować formę w której będziemy piekli to ciasto, wysmarować i obsypać mąką albo tartą bułka. W małej misce wymieszać drożdże z 1 łyżką cukru i dobrze ciepłą wodą, dobrze wymieszać, przykryć i zostawić do wyrośnięcia przez około 5-10 minut. Zagrzać mleko i masło w małym rondlu aż masło się roztopi. Zostawić na boku do ochłodzenia. W dużej misce ubijać jajka z 1 szklanką cukru aż będą puszyste i jasno kremowego koloru, dodać ostudzone mleko z masłem, sól i drożdże wymieszać wszystko dokładnie i pomału dodawać mąkę aż powstanie miękkie ciasto. Wyłożyć ciasto na posypana mąką stolnicę i wyrabiać aż będzie odchodziło od ręki ale w dalszym ciągu miękkie. Następnie włożyć ciasto do formy albo do dwóch, przykryć i pozwolić żeby wyrosło w ciepłym i nie przewiewnym miejscu przez około 2 godziny albo dłużej aż podwoi zawartość. Zagrzać piec 175 C. Lekko ubić 1 jajko z 2 łyżkami wody aż będzie dobrze połączone, posmarować ciasto pędzelkiem i posypać kruszonką albo zostawić do lukrowania po upieczeniu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *