ŚMIETANOWIEC Z GALARETKĄ

Składniki:

2 szt. galaretka cytrynowa
1 szt. galaretka wiśniowa
1 szt. galaretka pomarańczowa
400g. śmietanka 18%
biszkopty
owoce. truskawki lub maliny

Wykonanie:

Po jednej galaretce z każdego smaku zrobić dzień wcześniej, każda w osobnym naczyniu, dodając trochę mniej wody niż wskazane na opakowaniu. Mocno schłodzone i całkowicie zastygnięte pokroić w kawałeczki. Pozostałą cytrynową galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i ostudzić. W międzyczasie śmietankę lekko ubić trzepaczką i dodawać stopniowo galaretkę, cały czas mieszając. Do każdego kubeczka wkładać na dno biszkopty i zalewać masą śmietanową. Dodać kawałki kolorowych pociętych galaretek. Schłodzić. Po zastygnięciu udekorować owocami.

Składniki:

7 paczek herbatników (7×10 dag)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
? litra mleka
2 budynie waniliowe
10 dag masła
200 ml śmietany 30%
1 opakowanie bitej śmietany w proszku ?Śnieżka?
wiórki kokosowe

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć herbatnikami.

Puszkę mleka przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować 2 godziny. Podczas gotowania do garnka z puszką należy dolewać wodę, tak aby puszka przez całe 2 godziny gotowania była zakryta wodą. Po około 15 minutach otworzyć puszkę i karmel wylać na warstwę herbatników. Następnie na karmel wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Lekko docisnąć. 1 ? szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe, i całość wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować, i do gorącego budyniu dodać masło i wymieszać łyżką. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, a na nią wyłożyć ostatnią już warstwę herbatników.Do schłodzonej śmietany wsypać bitą śmietanę w proszku i razem ubijać. Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę herbatników. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.Schłodzić w lodówce.
.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *