BABKA Z AJERKONIAKIEM

Składniki:

 

30 dag. mąki pszennej

20 dag. cukru pudru

4 jajka

1 szklanka oleju

1 szklanka ajerkoniaku

2 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z 1 cytryny

1 opakowanie polewy czekoladowej

na koniec nożna  soli

Dodatkowo:

2 łyżki masła

2 łyżki bułki tartej

 

Wykonanie:

 

Jajka utrzeć z cukrem i solą, dodać olej, skórkę cytrynową i małymi porcjami dodać ajerkoniak. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać i połączyć z masą jajeczną. Formę babkową z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułką tarta. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 – 60 minut w temperaturze 170C. Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu i polać nią ostudzoną babkę.

 

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *