Składniki:
30 dag. mąki pszennej
20 dag. cukru pudru
4 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka ajerkoniaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
1 opakowanie polewy czekoladowej
na koniec nożna soli
Dodatkowo:
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem i solą, dodać olej, skórkę cytrynową i małymi porcjami dodać ajerkoniak. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać i połączyć z masą jajeczną. Formę babkową z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułką tarta. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 – 60 minut w temperaturze 170C. Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu i polać nią ostudzoną babkę.