Składniki:
2 szklanki mąki
22 dag. miękkiego masła
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
4 duże jajka
1szklanka drobnego cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki mleka
12 dag. gorzkiej czekolady
3 łyżki polewy czekoladowej
Składniki:
Mąkę i proszek przesiej, wymieszaj ze szczyptą soli. Masło zmiksuj na puszystą masę. Dodaj cukier, ubij. Dodaj jajka i wanilię, zmiksuj. Dodawaj mąkę na przemian z mlekiem, miksując. Czekoladę stop w kąpieli wodnej. Ciasto podziel na pół. Do jednej części dodaj czekoladę, wymieszaj. Formę natłuść, dno posyp bułką tartą. Nakładaj na zmianę jasną i ciemną masę. Widelcem zrób w cieście ?zygzaki?. Piecz 70-80 minut w temp. 160 C. Ostudź. Udekoruj polewą czekoladową.