Składniki:

 

1/2 kg. maki

25 dag. cukru

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

150 ml. oleju

2-3 łyżki likieru pomarańczowego

275 ml. mleka

200 g. śmietany kremówki

250 g. gotowej masy makowej

 

Wykonanie:

 

 

Mąkę,cukier i proszek pomieszać i przesiać do miski. Dodać likier,olej,jajka,mleko i śmietanę. Wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać masę makową. Ciasto kłaść łyżką na zmianę do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką(foremka z kominkiem o pojemności 2,5 litra). Piecz w nagrzanym piekarniku na 175C. około 1 godz. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić w foremce,później wyjąc i całkiem ostudzić. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *