Składniki:
1/2 kg. maki
25 dag. cukru
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
150 ml. oleju
2-3 łyżki likieru pomarańczowego
275 ml. mleka
200 g. śmietany kremówki
250 g. gotowej masy makowej
Wykonanie:
Mąkę,cukier i proszek pomieszać i przesiać do miski. Dodać likier,olej,jajka,mleko i śmietanę. Wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać masę makową. Ciasto kłaść łyżką na zmianę do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką(foremka z kominkiem o pojemności 2,5 litra). Piecz w nagrzanym piekarniku na 175C. około 1 godz. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić w foremce,później wyjąc i całkiem ostudzić. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.