BISZKOPT Z JABŁKAMI

Składniki;
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jabłka
cukier puder do posypania

Wykonanie;

Jabłka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, obrać, przepołowić,usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę . Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując, do masy jajecznej dodawać olej, a gdy składniki się połączą,wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować do całkowitego połączenia się składników. Tortownicę o średnicy 24cm. wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do formy. Pokrojone jabłka w plasterki ułożyć na cieście.Biszkopt wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C. i piec około 40 minut.Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić na kratce kuchennej i posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *