Składniki:
3 jajka
1/2 szklanka cukru
1i 1/2 szklanki mąki pszennej
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1i 1/2 szklanki marchewki
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka orzechów włoskich
3/4 szklanki oleju
Ponadto:
masło
bułka tarta
Wykonanie:
Marchewkę obrać, umyć ,obsuszyć i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
W misce połączyć składniki sypkie przesianą mąkę,proszek do pieczenia,sodę,cukier waniliowy i cynamon.W drugiej misce ubić jajka z cukrem.Dodawać na przemian składniki sypkie i olej.Dobrze zmiksować. Na koniec dodać startą marchewkę i rozdrobnione orzechy włoskie dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.Wlać do formy na babkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.Piec w temperaturze180C. około 50 minut lub do suchego patyczka.
Polewa:
Czekoladę roztopić z 3-4 łyżkami śmietany.Polać zimną babkę i posypać odrobiną rozdrobnionych orzechów.