Składniki:

3 jajka

1/2 szklanka cukru

1i 1/2 szklanki mąki pszennej

1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1i 1/2 szklanki marchewki

1 cukier waniliowy

1/2 łyżeczki cynamonu

1 szklanka orzechów włoskich

3/4 szklanki oleju

Ponadto:

masło

bułka tarta

Wykonanie:

Marchewkę obrać, umyć ,obsuszyć i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.

W misce połączyć składniki sypkie przesianą mąkę,proszek do pieczenia,sodę,cukier waniliowy i cynamon.W drugiej misce ubić jajka z cukrem.Dodawać na przemian składniki sypkie i olej.Dobrze zmiksować. Na koniec dodać startą marchewkę i rozdrobnione orzechy włoskie dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.Wlać do formy na babkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.Piec w temperaturze180C. około 50 minut lub do suchego patyczka.

Polewa:

Czekoladę roztopić z 3-4 łyżkami śmietany.Polać zimną babkę i posypać odrobiną rozdrobnionych orzechów.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *