Składniki:
1 kg ziemniaków
Składniki:
50 dag białego sera
2 jajka
2 łyżki śmietany
świeżo mielony pieprz
mielona papryka
4 łyżki masła
2 cebule, drobno posiekane
posiekanej zieleniny , pietruszka, szczypior
sól
Wykonanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce z drobnymi otworami, lekko odcisnąć. Dodać cebule zrumienione na maśle. Dodać jajka, śmietanę, ser i posiekaną zieleninę, doprawić do smaku. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy , na wierzch położyć wiórka zimnego masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika 150 C. i piec 30-40 min Zapiekanka będzie gotowa, jeśli zanurzony w niej patyczek po wyjęciu będzie suchy. Można podawać jako samodzielne danie, popijając naturalnym jogurtem lub kefirem. Masę ziemniaczano-serową można również włożyć do natłuszczonych małych babeczkowych foremek i zapiec w piekarniku 15 minut