Składniki:
1 kg bakłażanów
4 ząbki czosnku
tymianek
olej słonecznikowy
sól
Wykonanie:
Bakłażany kroimy w plastry o grubości 1 cm.układamy warstwami, przesypując solą i zostawiamy na co najmniej 40 minut. Następnie odlewamy sok, a plastry bakłażana delikatnie odciskamy w ręku. Piekarnik nagrzewamy do 120 C. Czosnek smażymy na oleju na złoto. Dorzucamy bakłażany i obsmażamy je krótko z obu stron, uważając, by się nie przypaliły. Usmażone plastry bakażanów ukadamy ciasno w słoikach i delikatnie przyciskamy, żeby wyszedł z nich tłuszcz. Dodajemy tymianek suszony lub świeży w gałązkach. Słoiki ustawiamy na głębokiej blasze i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Podajemy na przystawkę, posypane posiekanym czosnkiem i skropione cytryną.